Dlouho nebyl žádný recept a tak jsem si řekla, proč se třeba nepodělit o moje stříbro, které dělám každý rok a miluji ho! Sice mám v plánu ještě nějaké to cukroví, ale co třeba zkusit něco na přípitek?
Od mala se u nás dělal vaječňák. Já jej milovala a jako dítě jsem samozřejmě nepila ten s rumem 🙂 Nicméně v té “cukrové” době mi salko tehdy nevadilo a čím sladší nápoj, tím to bylo lepší 🙂
Jak jsem ale dospívala, tradiční vaječňák mi přišel jako lepidlo střev a já roky hledala “to pravé”.
Se zájmem jsem koukala na americké filmy a dumala, co za dobrý vaječňák mají oni, že vypadá tak svěže, lehce a mléčně.
No a tak jsem začala pátrat. Vyzkoušela několik receptů, zdokonalila ten svůj a přináším vám výsledek, který je zlatým písmem napsaný v mé kuchařce a hrdě ho připravuji každým rokem. Skutečně, musíte ho vyzkoušet a nebudete už dělat jiný!
Dále jsem chtěla přinést letos něco extra k vánočnímu přípitku. Poslední 2 roky kupujeme šampaňské, ale tentokrát jsem si řekla, že vyzkoušíme něco jiného a myslím si, že výsledek je skvělý!
Akorát tedy bude skutečně jenom přípitek, protože po více skleničkách bych už asi zbytek večera nevnímala 😀
Vaječný likér alá Amerika
Ingredience: (snažte si koupit vše domácí, vaječňák má pak jinou chuť a hlavně je kvalitní!)
700 ml mléka
250 ml smetany ke šlehání
3 celé skořice
1 vanilkový lusk (rozpůlený a zbavený semínek)
1 lžička muškátového oříšku
5 vajec (oddělené žloutky od bílků)
130g cukru krupice (nebo lze nahradit hnědým cukrem)
*alko verze: zhruba 170ml vodky (lze nahradit rumem nebo bourbonem)
Postup:
V hrnci ohřejeme mléko se smetanou, přidáme skořici, vanilkový lusk, semínka z něj a muškátový oříšek.
Nepřivádíme k varu! Jenom do horka (pokud máte teploměr, zhruba 70°C)
V misce rozmícháme metličkou žloutky s cukrem, až se cukr rozpustí a je z toho taková světlá tuhší směs.
Hrnec odstavíme z plotny, odebereme jeden šálek tekutiny a za stáleho míchání jej pomalu vylejeme do misky se směsí z vajec. Musíme to udělat nejdřív takhle, protože pokud byste rovnou chtěli zamíchat vajíčka v hrnci, žloutky se můžou uvařit a budete mít míchaná vajíčka místo vaječňáku 🙂
Až rozmícháte šálek mléka s vajíčky, můžete to vylít zpátky do hrnce- za stálého míchání. Znovu dáme na plotnu a ohříváme na 70°C.
Zatímco ohříváme vaječňák, ručním šlehačem vyšleháme bílky do pěny (někdo dává i cukr, na mě je to už moc sladké).
Ohřátou směs dáme znovu dolů z plotny. Pokud chcete alko verzi, je správný čas přilít třeba vodku- tady jsem dala množství od oka, každý máme rádi jinak silnou verzi 🙂
Až vaječňák vychladne, přimíchejte ještě pěnu z bílků a můžete podávat- nebo přelít do lahví a uskladnit v lednici po dobu 3 dnů.
Šampaň spritz
Ingredience:
3/4 hrnku vodky
1 a 1/2 hrnku brusinkového džusu
šampaňské (já měla růžového Moeta od alkohol.cz)
brusinky
rozmarýn a pomeranč
Postup:
Já si připravila na efekt den předem led, kdy jsem do dávkovače dala 2 brusinky, snítku rozmarýnu a vodu a nechala zmrazit.
Záleží, zda budete chtít servírovat i s estetickou nadhodnotou 🙂
Do džbánu jsem dala led, vodku a džus. Zvláště pak do skleniček šampaňské- zhruba do půlky objemu a dolila připraveným “sirupem”. Stačí dozdobit brusinkami, pomerančem a rozmarýnem. Můžete podávat 🙂
To je celé- říkám, jednoduchost. Ale tradiční přípitek dostane ihned jiný, vzněšenější punc originality a za sebe mohu říci, že koktejl skvěle chutná. Akorát tedy- pozor a hodně pomalu, ať si z těch Vánoc skutečně něco pamatujete 😀
A nezapomeňte se přihlásit do soutěže o 4 hračky TADY. Dnes končí, tak ať stihneme odeslat do Vánoc 🙂
Žádné komentáře