Když jsem začala s vařením, řekla jsem si, že zkusím vytvořit i nějaký raw dortík. Já jsem těmto zákuskům celkem propadla, chutnají mi a hlavně- NIKDY mi po nich není špatně.
Mamka domů přinesla 5kg lesních borůvek, takže výzva byla zpracovat alespoň část. Kdy naposledy jste ochutnali pravé borůvky? Ne ty z obchoďáků… Já si ani nepamatuji.
A jdeme na to.
S přípravou začněte den předem. Já na to zapomněla a celý koláč mi nakonec trval 2 dny 😀 No jo… To bych nebyla já 😀
Co budeme potřebovat:
Těsto:
1 a půl hrnku vlašských ořechů
1 a půl lžičky skořice
malou štipku soli
6-8 sušených datlí, nakrájených na kousíčky
Náplň:
2 hrnky kešu ořechů (namočených přes noc ve vodě!)
šťáva z jednoho citronu
3/4 hrnku borůvek
2 banány
1/2 hrnku kokosového mléka
2/3 hrnku rozpuštěného kokosového oleje
2 lžičky Acai prášku (volitelné, pokud nepřidáte, nebude náplň tak fialová)
1 lžička vanilkového prášku (popřípadě zrníčka z jednoho vanilkového lusku)
Postup:
1. Nejdřív si připravte ty ořechy! Já na ně prvně úplně zapomněla… Nasypte je do misky, zalijte vodou a nechte přes noc odstát, ať se nasáknou.
2. Dejte do mixéru/ food procesoru vlašské ořechy, skořici, sůl a smixujte. Potom postupně přidávejte nakrájené datle, dokud nebude těsto takové lepkavé a mokré. Připravte si formu na koláč (buďto koláčovou, dortovou nebo jako chcete) a vyložte ji papírem na pečení. Těsto prsty utlačte na spodek formy a dejte jí zatím do mrazáku.
3. Připravíme si náplň, do mixéru /food procesoru dejte osušené kešu ořechy a zbytek všech přísad. Smixujte na jemný krém. Ochutnejte- je na vás, jak sladkou náplň chcete. Já cukr nechci, takže mě ty 2 banány bohatě stačí. Pokud sladíte, klidně přidejte lžíci- dvě medu. To je na vás, jak si to ochutíte. Třeba můžete přidat více borůvek nebo citronové šťávy.
4. Vyberte z mrazáku formu a na vrch nalijte krém. Vraťte do mrazáku a nechte tam koláč zhruba 4-6 hodin, dokud úplně neztuhne.
5. Před podáváním vyberte zhruba 15-20 min předem, koláč povolí. Opatrně vyberte z formy a odstraňte pečící papír. V lednici vám pak vydrží pár dnů, v mrazáku déle.
Dobrou chuť 🙂
Žádné komentáře