RECEPTY

PALEO TORTILY S KREVETAMI

18. 7. 2017

Když se ke mě dostala nabídka spolupracovat s vinotékou Globus, byla jsem celkem nadšená. A to ze dvou důvodů:

Za 1. protože jsem velký milovník dobrých vín a za 2. miluji vaření.

Momentálně, v duchu nových zvyků ve stravování, jsem zkusila vytvořit něco lehkého, dobrého a neotřelého.

A ráda bych se poplácala po rameni, protože se mi recept skutečně moc povedl a ač se řadí mezi ty zdravé, na chuti mu to vůbec neubere.

Víno k jídlu mi vybrala přímo sommeliérka (já bych si sama netroufla) a musím říct, že se chutě příjemně propojily a snad prvně v životě mi nevadilo jednotlivé kousnutí zapíjet.

Ač jsem měla v plánu dát prvotně jídlu větší říz a použít chilli papričky, nakonec jsem si to v tom vedru rozmyslela 😀 Takže pokud máte raději pálivé, klidně si tortily víc ochuťte 🙂

A nemějte strach z přípravy, možná to vypadá komplikovaně, ale já měla do hoďky připraveno, až jsem byla sama překvapená.

Ingredience:

Omáčka:

1/3 šálku domácí majonézy

2 lžíce sladké chilli omáčky (v mém případě jenom sladké :-D)

2 lžíce pálivé omáčky (třeba Sriracha, volitelné)

Sladká chilli omáčka:

3,5 lžíce vinného octa

2 lžíce vody

1,5 lžíce medu

1 stroužek česneku

1/2 lžičky mletého zázvoru

špetka kajenského pepře

špetka soli

+ 1 lžička čili vloček (kdo chce)

Tortily:

2 vejce

2/3 šálku vody

1 šálek mouky Tapioka

1/4 šálku kokosové mouky

1/4 lžičky soli

Náplň tortily:

15 ks velkých krevet, loupaných (já kupovala mražené, předvařené)

2 lžíce Tapioka mouky

kokosový olej ke smažení

1/2 šálku nakrájeného červeného zelí

1/2 směsi salátů (já dávala polníček se špenátem)

2 lžičky mletého koriandru

2 jarní cibulky, nakrájené

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce vinného octa

1/2 lžíce medu

špetka soli

Postup:

1. Nejdřív si připravíme sladkou omáčku. Dejte všechny ingredience do pánve s nepřilnavým povrchem a na mírném ohni přiveďte k varu. Počkejte, než se tekutina odpaří a zůstane taková lepkavá omáčka. Dejte pánev bokem a počkejte, než vychladne. Pak ji smíchejte s majonézou a můžete přidat i pálivou omáčku. Pokud nevíte, jak na majonézu, tady je rychlo- recept jak ji dělám já (ponorným mixérem rozmixuji jedno vajíčko s olivovým olejem pomace, přidám trochu citronové šťávy a soli. Olej postupně přidávám do požadované hustoty- platí, že čím víc oleje k vajíčkům dáte, tím bude hustější. Je to otázka minuty).

2. V misce smíchejte červené zelí, saláty, koriandr, zelenou cibulku, přidejte olivový olej, vinný ocet, med, sůl a promíchejte. Dejte zatím do lednice.

3. Tortily jsou taky za minutku- dejte všechny ingredience do mísy a vymíchejte jemné těsto. Nesmí být moc tuhé, pokud se vám zda, že z toho placky fakt nebudou, přidejte vodu 🙂 Musí se trochu lít- pokud děláte lívance, tak v takové formě by mělo těsto být 🙂

Když je hotové, rozehřejte si na pánvi kokosový olej a dejte za naběračku těsta. Zhruba by vám mělo vyjít na 5ks. Tady je to trochu ošemetné, těsto nejde moc rozetřít na placku (rychle se smaží), takže jsem si ho zvrchu podržela vidličkou a rozetřela stěrkou dokola do tvaru placky. Z každé strany smažit zhruba 1-2 minuty, než budou trochu do hněda a odložit bokem.

4. Nakonec připravíme krevety. Obalte je všechny pořádně v tapioce. V pánvi s vyšším dnem si pořádně rozehřejte kokosový olej a krevety osmahněte z každé strany cca 2-3 min., do zlata.

5. A nejlepší část- plnění. Vemte tortilu, naplňte ji nejdříve směsí ze salátů, pak přidejte sladkou omáčku, já dala ještě trochu čerstvého polníčku, pak krevety a ještě jsem to polila trochou majonézy a pálivé omáčky.

Dobrou chuť! Snad budete tak nadšení jako já 🙂

  • Reply
    Věra
    9. 10. 2018 at 14:16

    Vypadá to skvěle! Jak tento recept, tak i fotky máte opravdu nádherné. Vše co je v tomto receptu mám velice ráda a už se těším až to o víkendu vyzkouším a ukážu se před rodinou 🙂

    I já sem hodím jedno doporučení a to tuhle stránky s dalšími tipy na zdravé recepty – https://www.pestryjidelnicek.cz/recepty/

Odpovědět